HTML

Két olyan terület, amihez mindenképpen kell egy tanár, de legalább egy partner, akivel tudunk kicsit gyakorolni. Sokszor ez nem egyszerű feladat, mert nehéz az időbeosztást egyeztetni, vagy egyáltalán találni embert, aki hasonló szinten van, mint mi, és szeretne tanulni is. Próbálgattam felkutatni a lehetőségeket, hogy minél egyszerűbben fejlesszem ezeket a készségeket, mielőtt tanárhoz fordulnék.

Beszédkészség

Úgy vettem észre, hogy több embernek is gyenge terület, akik mondjuk szöveget már nagyon jól megértenek, akár írott akár hallott. (Sokat olvasnak angol nyelven vagy filmeket néznek, de a beszédkészség nem fejlődik ezektől.) Valahol nekem is ez a leggyengébb területem, de a fejlesztése se egyszerű.

Hangos olvasás

Furcsa dolognak tűnhet hangosan olvasgatni angol szöveget egymagunk, a kiejtésünket mindenképpen javítja (ha ellenőrizzük is, hogy a nehezebb szavakat hogyan kellene kimondani, szótár). Ha gyakran csináljuk, akkor ráérzünk a nyelv ízére, és már nem lesz olyan furcsa vagy nehéz azon megszólalni, könnyebben adjuk vissza azt, ami a fejünkben olyan szépen összeáll.

Kezdetnek semmiképpen sem rossz, több havi (évi?) elfoglaltságot adhat, mire magabiztosan tudunk már angolul olvasni. Azt javaslom, kezdjünk egy ne túl nehéz feladattal, naponta 1 oldal egy könyvből vagy újságcikk megteszi.

Ha nem így direktbe akarjuk ezt gyakorolni, csinálhatjuk azt, hogy pl. a BBC 6 minute english leiratát olvassuk fel hangosan, miközben azt vissza is tudjuk ellenőrizni a hanganyag alapján.

Párban gyakorlás, vita, beszélgetés

Ha találtunk partnert, akivel hetente 1-2 alkalommal össze tudunk ülni, akkor sokkal mókásabb a dolog. Ne legyen azonban céltalan az a pár óra, ha már sikerült beépíteni a heti rutinba, készüljünk fel rá rendesen, ami a teljes nyelvkészségünket fogja fejleszteni. Egy nagyon jó gyakorlat a vita! Pro-Contra, mindkét oldalt tudnunk kell képviselni. Pl.:

Az aktuális heti témát előre megbeszéltük, legyen valami populáris most a példában: környezetvédelem. Erre készüljünk fel úgy, hogy támadni és védeni is tudjuk érvekkel.

Feladat, kérdések:

  • Érveljünk a környezetvédelem mellett/ellen.
  • Milyen hatással van az állatokra a környezetszennyezés?
  • Az állatkert jó vagy rossz? Segít megóvni a fajokat vagy csak zárva tartják szegény állatokat?
  • A globális felmelegedés valós probléma?
  • Az emberi tevékenység milyen mértékben felelős a globális felmelegedésért?
  • Napi életvitelünkben milyen megszorításokat igényel, ha környezetbarát módon akarunk élni?

Most csak rögtönöztem néhány kérdést, de páronként találunk olyan témát, ami érdekelni fog mindkettőnket. Erre a vitára 1-2 nappal korábban kezdjünk készülni, olvassunk hozzá angol nyelvű irodalmat, azt szótárazzuk ki, készítsünk szószedetet, youtube-on biztos találunk róla videókat, egy kettőt nézzünk meg. Próbáljunk 10-10 fontos pontot, érvet felsorakoztatni mindkét oldalon (pro-contra), ha könnyebb nekünk úgy, a fontos érveinket írjuk is le.

Egy ilyen felkészülés pár órát biztos igénybe vesz (vagy többet), de így biztosan ki fogunk tudni tölteni akár 1 órát is beszélgetéssel, heti egy alkalom is sokat javít készségeinken.

Íráskészség

Több módja van, hogy fejlesszük, de ezt is inkább tanárral vagy partnerrel érdemes. Nyelvvizsgán is gyakran ez a feladat, írjunk emailt vagy levelet XY-nak vagy valamilyen cégnek adott témában. Gondoltam rá, hogy külföldi levelezőpartnert keressek, de ez nem olyan egyszerű.

Fordítás

Kezdőknek és haladóknak is az egyik legjobb íráskészség gyakorlás. Egyik nyelvről a másikra, oda-vissza érdemes csinálni, nem csak egy irányban. Egyszerűbb mondatok fordítása is segíthet, de jobb összetettebb, egybefüggő szöveget fordítani. Erre leginkább munkafüzeteket tudnék ajánlani, vagy többnyelvű könyveket. (Egyik oldal ilyen – a másik olyan)

Levelezőpartner

Keressünk rá, hogy penpal vagy penfriend és meg is találjuk az erre szakosodott oldalakat. Regisztráltam nem egyre, de tapasztalatom szerint ezek inkább működnek társkeresőként, mint levelező partner keresőként. Ha valakinek erre van ideje egy próbát megér, jó dolog más embereket, kultúrákat megismerni.

Fórumok

Ha nem találtunk levelezőpartnert a szintünknek megfelelőt, vagy éppen érdeklődésünknek, akkor felnézhetünk mindenféle idegen nyelvű fórumra, ahol kicsit interakcióban tudunk lépni az adott nyelven. Ezeket nem is sorolnám fel, van divat fórum, póker fórum, környezetvédelem, háziállatok, sport, kocsik, politika, minden, amit el tudunk képzelni.

Napló/Blog

Ha másnak nem, magunknak hát írhatunk, amennyit csak akarunk. Egyszerűbb vagy bonyolultabb témák, napi történések.

Címkék: beszédkészség íráskészség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angol-egyedul.blog.hu/api/trackback/id/tr475062275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása