HTML

Már tudjuk, hogy napi 1,5-2 óra tanulás elégséges kell, hogy legyen egy év alatt középszintről felsőre jutni. Hogyan osszam be az időt, mivel mennyit foglalkozzam, egyáltalán milyen részekből áll a nyelvtanulás?

Középiskolai tankönyveimet kellett előkaparnom, de jó részére magamtól is emlékeztem. Következő dolgokra kell rendszeresen időt szánnom: listening, grammar, vocabulary, speaking, writing, reading. Magyarul: Hallás utáni szövegértés, nyelvtan, szókincs, beszédkészség, íráskészség, olvasás.

Listening (Hallás utáni szövegértés)

Talán ez a legkönnyebb része az egésznek. Angol rádió, ingyenes hanganyagok, esetleg filmek vagy sorozatok, ha megy valami TV-ben. Sokat számít, ha az ember füle hozzászokik egy nyelv dallamához és ritmusához, észre se vesszük és egyre többet értünk meg belőle.

Erre könnyedén tudnék napi 1 óránál többet is szánni, utazás közben, vagy háttérnek angol rádiót betenni. Ennyire nincs is szükség egyébként, de nagy részét ez fogja kitenni a gyakorlásnak egyszerűsége miatt.

Grammar (Nyelvtan)

Sose voltam kibékülve a nyelvtannal, de e nélkül nem lehet korrekt nyelvtudást összehozni. Van egy könyvem, ami elég részletes: Practical English Grammar névre hallgat.

300 oldal tömör gyönyör, példákkal bemutatva az egyes szabályokat. A hátránya, hogy számomra olyan száraz, mint a Szahara nagyjából. Kiegészítésnek tökéletes, bármikor rá tudok keresni egy-egy szabályra, hogy pontosan hogyan kellene használni, de a nyelvtani gyakorlás nagy részét nem a könyv használata teszi majd ki, keresni fogok valami mást.

Vocabulary (Szókincs)

A közép és felsőszintű tudás között a legnagyobb különbség a szókincsben rejlik. Középszinthez úgy emlékszem ~1500 szavas szókincs ajánlott, felsőhöz pedig 4-5000, vagyis a háromszorosa!

Ez elég problémásnak tűnik, mert naponta nem lehet 10 szót megtanulni úgy, hogy az maradandó is legyen. Használni kell a szavakat a berögződéshez, mondatokat alkotni velük, sztorikat, beszédben és írásban is használni kell.

Speaking (Beszédkészség)

Szintén egy elég nehéz terület, beszédkészség. Ahhoz, hogy párbeszéded tudjak folytatni, kell valaki, akivel tudok rendszeresen angolul beszélgetni. Hirtelenjében nem tudok most így senkit előkeríteni, kezdetben angol szövegeket fogok hangosan felolvasni, így gyakorolva a kiejtést és a nyelvhasználatot. (Rosszabb esetben magammal fogok beszélgetni)

Ha ez már elég jól megy, kénytelen leszek valakit találni, akivel rendszeresen tudunk beszélni.

Writing (Íráskészség)

Szintén egy olyan dolog, amit jobb lenne párban csinálni, levelezni. Levelezés során önkénytelenül is észrevesszük a másik hibáját, saját magunkét is, rendszeres levélváltással nem hiszem, hogy problémát okozna a nyelvvizsgán az ilyen jellegű feladat.

Kezdeti időkben szintén magányos projekt lesz, fiktív címzettnek fogok leveleket írni, a legkülönbözőbb témákban, aztán néhány hét elteltével mindig javítom is a régieket, így remélem hibákat felfedezve benne.

Reading (Olvasás)

Könnyebb feladat, olyan mint a listening része. Nagyon sok angol nyelvű tartalom van az interneten, így csak azokat kell kiválogatnom, ami érdekes annyira, hogy heti pár órát rájuk szánjak.

Címkék: részek nyelvtanulás részei feladatok felosztása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angol-egyedul.blog.hu/api/trackback/id/tr185027351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása