HTML

Már eltelt egy kis idő, hogy nem jelentkeztem, ígérem mostantól legalább hetente egyszer adok egy helyzetjelentést, hogy ne legyen frissítetlen a blog, és ne higgyétek, hogy lébecolok :)

Elkezdtem regényeket olvasni, és rendszeresen hallgatom a már említett hallás utáni forrásokat. A regényolvasással az a baj, hogy oldalanként átlagosan 6-7 új szóval találkozom. A későbbi fejezetekre ez a szám csökkent, de azért nem olyan jelentősen, és ha csak egy szerény 250 oldalas könyvvel számolok, az már 1500-1750 új szó. Mégis mekkora szókincsre van szükség egy magabiztos megértéshez?

Elkezdtem kutakodni, és néhány érdekes dolgot szeretnék veletek megosztani.

Anyanyelvi szókincs

Abból indultam ki, hogy azok amiket olvasok egy anyanyelvi olvasónak nem okozhatnak különösebb gondot és ez minden bizonnyal így is van. Hány szót ismer? Van az Egyesült Államokban egy SAT nevezetű teszt, ami olyasmi, mint nálunk az egységesített érettségi. A lényeg, hogy a SAT pontszámod alapján rangsorolnak a főiskolás felvételin, azzal lehet bekerülni. (Bátrabbaknak egy kis leírás a SAT-ról, de ha láttátok a Közösségi háló című filmet, abban Cukorhegy is mondja, hogy max pontos SAT tesztet írt… jó neki)

A SAT tesztek alapján, egy átlagos anyanyelvi felhasználónak 20-30.000 szavas szókincse van. Ez elég komolynak hangzik, egy felső nyelvvizsgán így akár jóval többet is kérhetnek, mint gondoltam. Egy regény szókincse ezeket a számokat ismerve jóval meghaladhatja még egy felső szinten beszélő ember szókincsét is, nincs hát miért szégyenkeznem a sok-sok-sok szótárazás miatt.

Szókincs a második nyelvhasználók körében

Találtam egy oldalt, ahol összehasonlítják az angolul beszélők (második nyelvhasználók) szókincsét. Az eredmény nem igazán reprezentatív, ezt ők is elismerik. Mivel egy interneten kitölthető tesztről van szó, és az internet felhasználók a világátlagban magasabban műveltnek mondhatóak (ezt ők írják, nem én), valamint inkább a jobb angolosok töltik ki a tesztet, ezért az adatok csalókák.

Érdekességképp: Norvégiában az átlagos angol szókincs 16.159, míg Magyarországon 10.238 (A kitöltők között)

Megcsináltam a tesztet és a kábé eredményem: 9.340 szó. Kábé… Örülnék én ennek :)

Teszt - Ha megcsináltátok, eredményeket osszátok meg commentbe.

Napi szókincsbővítés

A szókincsbővítés keserves munka. Minden nap foglalkozni kell vele, és sokat kell ismételni, ha azt szeretnénk, hogy maradandó is legyen. A neten temérdek helyen lehet olvasni a beszámolókat, hogy mennyi a napi maximálisan megtanulható új szó mennyiség, ez pedig az ezeréves tapasztalat alapján: 6-10 új szó/nap.

Lehet próbálkozni 20-30-al, hogy jobban haladjunk, de nem fog menni. Nem tudjuk majd a szavakat felidézni, hiába ismerjük az adott szót, nem tudjuk majd annak a jelentését. Maradjunk inkább a lassabb, de biztosabb 6-10 szónál. (Egyébként a szókincses bejegyzésben leírt módszereket használom, farzsebben viszek egy szólapot, amire a regényből kiírt angol szavak vannak, utazás közben, itt-ott előveszem és olvasom, ismétlés pedig amikor a kiszótározott fejezetet újraolvasom.)

A 3000 leggyakoribb angol szó

Nem légből kapott dolog, hogy a nyelvhasználatot „néhány” gyakori szó teszi ki a legnagyobb részben, minden egyéb szót csak szituációtól függően használunk.

Az Oxford csinált is egy összeállítást a szerintük leggyakrabban előforduló 3000 szóról, ebben pedig az angol nyelvhasználatban előforduló szavak 95%-a benne van. További 2000 szó hiányzik a 99 %-os lefedettséghez. Biztos bele lehetne kötni ezekbe az állításokba, de ha Oxford szerint így van, akkor szerintem is :) Azért ők a No. 1 az angol nyelvoktatásban. (Szerintem)

Oxford 3000

Update: Van nekik egy tesztelő alkalmazásuk, ami tetszőleges beírt szöveget ellenőriz, hogy abban hány % van lefedve az Oxford 3000-el. Én a New York Times egyik cikkéből másoltam be 1-2 bekezdést, és a személy és helységnevek elhagyásával 95 %-os egyezést mutatott.

Jó angolozást!

Címkék: olvasás szókincs szótanulás szótárazás írott szövegértés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angol-egyedul.blog.hu/api/trackback/id/tr125108434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása