HTML

Már szót ejtettem a szerintem jó ingyenes online listening anyagokról, most egy könnyebb témát vennék elő, ez pedig az olvasás, vagyis a reading.

Az írott szövegértés szorosan összefügg a szókincs fejlesztésével, így igazából a kettő gyakorlását célszerű valahogyan együtt végezni. Ha nem értünk egy szót, keressük meg annak jelentését és írjuk ki külön lapra legjobb, ha teljes mondatot alkotunk vele, így könnyebb megjegyezni. A felírt kis szólapokat vihetjük magunkkal akárhova, pár perc alatt átolvassuk és így jobban rögzülnek az új szavak. A szótanulásról majd külön akarok egy bejegyzést, így nem is mennék bele jobban a témába.

Könnyített szókincsű szövegek

Szerintem az egyik legjobb szövegértés gyakorlást a könnyített szókincsű olvasmányok jelentik. Akármilyen szinten is vagyunk (felsőt kivéve), lesz nekünk megfelelő szintű iromány, amit forgatva még javítunk a szókincsünkön és értési képességünkön, de azért nem görbülünk bele a kínlódásba és a szótárazásba.

Oxford Bookworms Library

Az Oxford sorozatában nagyjából összesen 530 olvasmány található, olyan íróktól is mint: Asimov, Mark Twain, Charles Dickens vagy Agatha Christie. A közös ezekben, hogy minden művet újraírnak könnyített szókinccsel, amit szintekkel jeleznek:

  • Starter Edition: Teljesen kezdő szint, képregényszerű olvasmány kevés szöveggel, néhány száz szavas szókinccsel.
  • Level 1-3: Kezdő szint, egyre kevesebb képpel és nagyobb szókinccsel. 3. szinten 1000 szóból gazdálkodhatunk, ami még a középszinthez szükséges alatt van.
  • Level 4-5: Középszintű olvasmányok 1400-1800 szavas szókinccsel, ami már megfelel a nyelvvizsga követelményeknek is, a felső szint azonban még messze van.
  • Level 6: 2500 szavas szókinccsel már középszint felett vagyunk, de a felsőt még nem értük el. A sorozat legnehezebb tagjai, aki ezekkel boldogul már könnyedén áttérhet magazinok, újságok, regények olvasására.

Ezeket a műveket úgy képzeljük el, mint a magyar „Kötelezők röviden” sorozatot. Tartalmilag helyes, de átírt művekről van szó, vannak bennük egyedi, kifejezetten a sorozatra készített írások is.

Study Zone

Egy Kanadai egyetem ingyenes kis angol tanulást elősegítő oldala. Vannak írott szövegértési feladatok kezdőtől egészen felső szintig, mindegyikhez egy kitölthető teszttel, hogy ellenőrizzük mennyire is értjük a szöveget. Hátránya az oldalnak, hogy viszonylag kevés anyag van rajta, így 1-1 feladatnak elmegy, de rendszeres készülésnek nem jó.

Újságok, napilapok

Magasabb szinten lévőknek temérdek elektronikus újság áll a rendelkezésére, mindenféle témában, némelyik fizetős lehet: NatGeo, NewScientist, BBC News, The Guardian, The Economist, The Telegraph, The Independent, The Sun. Kinek mi tetszik.

A legfontosabb talán ebben is a rendszeresség, mindegy milyen szinten vagyunk, vagy mit gyakorlunk, hetente néhány órát rá kell szánnunk, vagy akár naponta 1-1 cikket el kell olvasnunk, ha gyorsan és stabilan akarunk fejlődni.

Címkék: olvasás írott szövegértés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angol-egyedul.blog.hu/api/trackback/id/tr755040962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása