HTML

A hallás utáni szövegértésre könnyen találhatunk ingyenes online anyagokat, fontos azonban az is, hogy ellenőrizni tudjuk magunkat, legyen hozzá esetleg feladat vagy leírás is. Ebben a bejegyzésben csokorba szedem azokat a jobb használható anyagokat, amiket gyűjtöttem magamnak.

BBC 6 Minutes English (Közép)

Hetente egy hatperces epizódot kapunk a BBC-től. Amiért ezt nagyon szeretem, mert próbálnak érdekesebb témákat összeszedni és mindegyik adást leírva is megkapjuk, így tudjuk ellenőrizni a hallottakat. Az oldalukon minden részhez tartozik egy 5-6 szót tartalmazó szószedet is, így a szókincsünk is fejlődik. 52 rész * ~5 szó = 260 új szó csak ebből, nem rossz.

BBC Egyéb anyagai (Közép)

Minden angoltanulónak hasznára válnak a BBC ingyenes anyagai. Ezen a linken például az utóbbi 7 nap hallás utáni anyagát tudjuk leszedni, amiben a 6 minute, English at work, Words in the news és a The English we speak részei vannak benne.

British Council hanganyagok (Kezdő!)

Kezdőknek és újrakezdőknek talán jók lehetnek a BC (British Council) hanganyagai. 1-1 rész elég hosszú, kapunk hozzá teljes leiratot és hallgatás közben interaktív kérdőívet is tölthetünk ki.

ESL Lab (Kezdő – közép - haladó)

Rengeteg hanganyag van ezen az oldalon is, rendes feladatnak kidolgozva. Minden pár perces szöveghez tartozik egy rövid kis teszt, előtte – utána elvégzendő feladatok.

Nem csak kezdőknek vannak itt feladatok (üzenetrögzítő, első randi, parti meghívás, bemutatkozás), hanem már magasabb szinten lévőknek is. (aktuálpolitika, történelem, gazdaság)

Csúcstámadás

Annak, akinek már nem elég a kezdő- vagy haladószintű hanganyag, annak javaslom angol rádióműsorok hallgatását. Jómagam a hallás utáni szövegértésben vagyok a legjobb (magamhoz képest), így én néha már ehhez is folyamodok. Sokszor komoly kihívás 1-1 hosszabb (1 órás) előadás meghallgatása, mert komoly koncentrációt igényel.

Magyar források

Kis ország, kis piac gondolom, ezért nem vagyunk olyan jól eleresztve magyar nyelvű forrásokból. A hallás utáni szövegértéshez nem is nagyon kell szerencsére, de azért bemutatom a szerzeményeket.

Összesen 4 leckéjük van, és fél éve frissült utoljára sajnos. Mindenképp hasznos innen, hogy a BBC 6 minute hanganyagok magyar nyelvű fordítását le lehet szedni tőlük, így esetleg azt az 1-2 epizódot jobban megérthetjük.

Jobb a felhozatal, mint az előző oldalon, kezdőknek és haladóknak van olyan 15-15 lecke, angol nyelvű leírással, szószedettel. Sajnos ők se frissítettek már fél éve nagyjából.

Néhány érdekesebb videóhoz készítettek teszteket, amiket az oldalukon ki lehet tölteni. Hiányolom az angol szöveget (Mint az előző két oldalon) így nehéz saját magunkat ellenőrizni.

Itt nem szedem külön az oldalakat, de nagyon sok helyen találtam régi érettségi, nyelvvizsga feladatokat. Minden gyakorlás végül is gyakorlás, így ezek is jó források lehetnek, de általános képességjavításra inkább az előbbi oldalak közül javaslok egyet használatra.

Ha ezek nem lennének elégségesek, akkor videók, filmek, rádiók!

Címkék: hallás hallás utáni szövegértés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angol-egyedul.blog.hu/api/trackback/id/tr525028809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása